Kun je MES vanuit de cloud draaien?
Jazeker, dat kan. En het biedt zelfs vele voordelen, zoals we in deze insight zullen uitleggen. Uiteraard zijn er ook zaken waar u goed op moet letten om de productie niet te verstoren, maar een goede architectuur met het juiste MES pakket kan daar zelf op inspelen.
Hoe werkt MES in de cloud?
Als u al wel eens een app gedownload heeft op uw mobiele telefoon dan weet u hoe eenvoudig het is om standaard functionaliteit naar u toe te halen. En hoe vaak moet u deze app nu eigenlijk zelf updaten? Precies, dat gaat vaak helemaal vanzelf. Deze technologie komt nu ook beschikbaar voor bedrijfssoftware zoals Manufacturing Execution Systemen. Dat kan alleen als het MES systeem als native app beschikbaar is op cloud omgevingen als Azure en Amazon. Vervolgens zorgen edge-devices in de plant voor de connectiviteit met de machines, vaak op basis van OPC UA. Die edge-devices kunnen gewoon kleine robuuste Industrial PC’s zijn met daarop software voor het ophalen van data uit de machines zoals Kepware en cloud-connectiviteitssoftware
> Productinformatie: Ontdek Proficy Manufacturing Data Cloud en bekijk de datasheet
Voordelen van MES in de cloud
De voordelen van zo’n app zijn dan ook legio. Dat begint al met het installeren want dat is niet meer nodig. U kunt de app eenvoudig installeren vanuit de AppStore van de betreffende cloudprovider. De configuratie van het systeem verloopt vervolgens op dezelfde vertrouwde manier als u gewend bent met normale servers. U maakt in dit geval alleen connectie met de cloud. Die verbinding is dan ook de Achilleshiel van deze opstelling, maar daarover straks meer. De native apps opereren in (Docker) containers onder regie van Kubernetes, wat er voor zorgt dat de applicatie automatisch meeschaalt als er meer vraag naar is. Zo behoudt u vanzelf de juiste responsetijd. En upgraden behoort ook tot het verleden want ook dat wordt in zo’n SAAS-oplossing automatisch geregeld.
Nadelen van MES in de cloud
Dat de beschikbaarheid van de cloud zelf hoger is dan die van uw eigen servers of serverpark mag duidelijk zijn. Het borgen dat de data binnen de grenzen van de EU blijft is tegenwoordig ook geen probleem meer. Alleen de verbinding zelf naar de cloud applicatie is wel cruciaal natuurlijk. Het advies is dan ook altijd om deze redundant op te stellen en op basis van twee verschillende providers die onafhankelijk van elkaar opereren. Het is daarnaast handig om op de edge-devices voorzieningen te treffen voor het geval dat de verbinding naar de cloud wegvalt. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan automatische store-and-forward buffering van data in beide richtingen. De juiste software oplossingen hebben deze functionaliteit overigens standaard in huis.
Wilt u meer weten over MES oplossingen in de cloud?
Neem dan contact op met customerservice.benelux@novotek.com
OF